Nog meer goed nieuws in de economie: in rap tempo is de (3-month) Libor rate aan het dalen, gisteren voor het eerst onder de 100 basispunten (=1%). Dit is goed nieuws voor de economie. De liquiditeitscrisis, als onderdeel en aanleiding van de algehele kredietcrisis, loopt op zijn einde.
Het werkt ongeveer zo:
De Libor rate is de rente die banken elkaar berekenen voor leningen. Als een bank 100m uitleent aan een bedrijf wordt dat geld 'ingekocht' (gefundt/geleend) tegen Libor+individuele opslag per bedrijf. Dat funden wordt meestal obv 3 maanden gedaan, na die 3 maanden wordt de lening doorgerolt (oude lening wordt afbetaald met nieuwe lening). Een bedrijf betaalt de bank dus Libor + marge, wat dus een flexibele rente is (elke 3 maanden is er een nieuwe Libor tarief dat wordt doorberekend). Hoe lager Libor, hoe lager rentekosten voor bedrijven. Ook de risicoopslagen voor banken worden lager (hun fundingkosten) zodat de marges die banken vragen aan bedrijven ook lager kunnen worden. En zie daar: einde liquiditeitscrisis? Niet helemaal. Banken moet ook willen uitlenen. Aangezien banken al het kapitaal binnen willen houden om hun risicoprofiel te verlagen (deleveraging) wordt er nu weinig uitgeleend. Maar ook daar begint langzaam een einde aan te komen.
Als de geldstroom richting bedrijven weer op gang komt komen de investeringen terug en begint er een duurzame vorm van herstel. Het einde komt in zicht!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment