Sunday, March 29, 2009

Achterlijke hulp

Zomaar op 1 dag twee buitengewoon intelligente opinie’s in de Nederlandse kranten, mijn dag kan niet meer stuk! Marcia Luyten, woonachtig in Oeganda, betoogt overtuigend dat wij radicaal anders naar hulp in Afrika moeten gaan kijken. Zij beschrijft de perverse prikkels die uitgaan van gratis onderwijs en gezondheidszorg en de ironische uitkomsten in een drop waar de bewoners hebben afgesproken een vrijwillige bijdrage voor de school te gaan betalen.
Haar oplossingen zijn mij ook uit het hart gegrepen:
1. Vrije handel van Afrika naar Europa en VS, afschaffing van landbouwsubsidies (bijv voor katoenboeren). Zo kunnen de Afrikaanse boeren hun spullen eerlijk afzetten en kunnen ze zichzelf ontwikkelen. Tegelijk moet dumpen, wat al verboden is, nog harder bestreden worden.
2. Meer antropologen in het veld, Afrika werkt heel anders dan Europa (“als Europeanen denken aan gratis onderwijs denken ze aan het leren van rekenen. In afrika betekent het 200 kinderen in 1 lokaaltje.”)
3. Afrikaanse landen moeten belasting blijven heffen zodat ze ter verantwoording kunnen worden geroepen.
De hulp uit Nederland heeft in Oeganda vooral geleid tot luie, bier-drinkende mannen en meer aanrandingen. Wanneer gaan we het perverse effect van onze goedbedoelde gelden inzien?

No comments:

Post a Comment