Wednesday, March 25, 2009

Bankiers zijn stout!

De onzin over de kredietcrisis, de oorzaken en te nemen maatregelen, begint steeds grotere vormen aan te nemen. Neem Paul Voesterman , wie zegt u?, Paul Voesterman, een alfa-zweefteef die iets met cultuur & lichaam doet. Hij heeft DE oplossing voor de crisis: meer expliciete (!) regels! Ah, denkt u, dat vind ik nou ook. Maar welke regels dan? Komtie:
(1) banken moeten weer werken aan de beantwoording van de echte vraag van klanten;

Mooi punt, Paul! Maar wat is die echte vraag dan? En hoe maak je hier een regel van?

(2) risico’s moeten zeker worden genomen, anders beweegt er niets, maar zeker niet tot elke prijs;

Joh, Paul, je meent het niet. Dat doen banken al, Paul. Enig idee hoeveel kredietaanvragen worden afgewezen?

(3) zorg voor transparantie en een juiste balans tussen de zo begeerde beweeglijkheid van de koersen en tegelijkertijd de onvermijdelijke zucht naar zekerheid bij de klanten;

Wie zekerheid wil belegt niet en dan hoef je klanten dus ook niet te informeren. Opgelost!

(4) zorg voor echte, gewaarborgde service, waarvoor dan ook een redelijke prijs gevraagd mag worden en richt je gescheiden daarvan op het nemen van risico; met andere woorden, geen onduidelijke vermenging van beide;

Hier snap ik geen moer van, Paul. Welke service bieden banken die vermengd wordt met risico? En hoe is dit onduidelijk?

(5) banken moeten weer gewoon banken worden, geen beleggingsobjecten;

Want een beursgenoteerde bank is geen bank? Wellicht is het Rabo-model aantrekkelijk, maar daar is duidelijk minder geld verdient dan bij ING en ABN en die banken zijn ook qua klanten groter.

(6) zeker geen bonussen die meer zijn dan het salaris, en als die prikkel dan toch echt nodig blijkt (wat nog steeds niet duidelijk is; aan het werk onderzoekers!), keer ze dan pas uit als de lange termijndoelen zijn gehaald.

Ja, laten we ons vooral bemoeien met andermans salaris! Om eerlijk te zijn denk ik niet dat bonussen überhaupt de prestatie significant positief beïnvloeden.

Het is duidelijk: de bankiers hebben het allemaal gedaan, wij zijn slachtoffers en we moeten met veel regels zorgen dat ze voortaan braaf zijn!
Anyway, de “expliciete regels” zijn dus vooral onderbuikgevoelens die Paul zeer alfa-style verwoord. U begrijpt dat we met dit soort zweverij de oorlog niet gaan winnen. Iemand wel een zinnige bijdrage?
Misschien deze.

No comments:

Post a Comment