Tuesday, June 9, 2009

Scholen mogen homoleraren weigeren

Goed nieuws vanaf het onderwijsfront: Christelijke scholen mogen leraren met een levensstijl die in strijd is met de waarden van de school weigeren of zelfs ontslaan. Althans, dat adviseert de (machtige) Raad van State. Juridisch is het daarmee hun goed recht, volgens de raad.
Onderwijsinstellingen nemen volgens de raad, en Europese richtlijnen, een uitzonderingspositie in omdat “juist in het onderwijs de overdracht van 'identiteitsbepalende normen en waarden' plaatsvindt.” (naar ND.nl)

Dit vind ik buitengewoon wijs en het getuigt van groot inzicht van de RvS. Een school is een verlengstuk van de opvoeding. Ouders moeten daarbij maximale vrijheid hebben om te bepalen welk soort onderwijs hun kinderen volgen en door wie het gegeven word. Ik ben ook voor het Amerikaanse systeem van home schooling waarbij een school satellietonderwijs geeft mbv de moeder/vader. Deze kinderen scoren structureel beter dan andere kinderen en, ten minste tot hun 12e, ontwikkelen zich sociaal net zo goed. Het zou dan ook goed zijn als de overheid een vouchersysteem voor onderwijs gaat invoeren. Dan kunnen ouders optimaal kiezen en daarmee meteen het budget optimaal alloceren. Maar dit is off-topic.

Positief is dat één van mijn horrorscenario’s voor de Nederlandse samenleving—een universele, verplichte staatsschool—voor de middellange termijn lijkt afgewend. Ik kan voorlopig blijven!

3 comments:

 1. Fijn dat de RvS erkent dat het zo is. Tenminste, dat het nu nog zo is.
  Als evenwel de Anti-Discriminatie Richtlijn die nu in behandeling is er komt in de vorm zoals Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) en de haren hem graag zien, dan heeft dat ook hier consequenties voor.

  ReplyDelete
 2. De vraag is wat het juridische kader dat de RvS heeft geschetst (gebaseerd op EU kaders) voor consequenties voor haar richtlijn heeft. Enig idee?

  ReplyDelete
 3. Hoe het juridisch zit is van beperkt belang, in het politieke discours is het in ieder geval andersom dan je veronderstelt, Luuk. Als de nieuwe anti-discriminatierichtlijn wordt aangenomen hebben de tegenstanders van de onderwijsvrijheid in Nederland weer een nieuw instrument om zwakke broeder Plasterk te bewegen de onderwijsvrijheid in te perken.

  ReplyDelete