Friday, April 24, 2009

Oudjes zijn te duur

Dit is iets dat ik al heel lang vind: ouderenwerkloosheid is de schuld van de inrichting van onze arbeidsmarkt.
Ik verwijs alvast naar een artikel in het FD (met verwijzing naar een onderzoek van het CPB). En HIER zijn de schrijvers van het rapport zelf aan het woord (overigens alle 3 buitengewoon kundige economen). Eindelijk wordt het bespreekbaar gemaakt.

In Nederland zijn we gaan denken dat je nooit in je leven een salarisdaling zou hoeven accepteren, je kunt beter werkeloos zijn!
Uiteraard leidt dit tot problemen. In de UK verdient iemand op zijn 45e (wellicht is er bandbreedte tot 55) het meest.
Daarnaast hebben we nog allemaal 'ouwelullen' voordelen en enorme ontslagbescherming. Al met al een extreem giftige cocktail voor werkgelegenheid.

Ben druk dit weekend, dus maandag meer over dit onderwerp.


Kerncitaat uit het bovengenoemde artikel (uit de VK):
"Voor de hoge lonen zijn verschillende redenen. De oudere insiders hebben een lange aanstellingsduur bij hun werkgever. Ze kunnen, door hun goede ontslagbescherming en hun riante WW-rechten lonen, bedingen die hoger liggen dan hun productiviteit.
De maximale WW-duur van 38 maanden behoort tot de allerhoogste van de OESO. De ontslagbescherming voor oudere werknemers met een vast contract behoort tot de stringentste ter wereld. "

2 comments:

  1. Ongelooflijk, mensen die het land opgebouwd hebben, kennis hebben doorgegeven en zich jaren hebben ingezet krijgen stank voor dank.

    ReplyDelete
  2. Hoho, de mensen die dit land hebben opgebouwd zijn al lang met pensioen (mijn opa bijv studeerde af IN de oorlog en is ruim in de 80).

    De ouderen van nu zijn de vercommercialiseerde hippies die alleen maar geprofiteerd hebben (vooral van de huizenmarkt).

    ReplyDelete