Tuesday, July 28, 2009

CDA en Gay Pride

Het CDA gaat meevaren in de Gay Canal Parade van de Gay Pride parade in Amsterdam. Woordvoerster integratiezaken in de TK, Carien Jonker vaart mee. ,,Als CDA hopen wij dat onze deelname leidt tot meer dialoog'', motiveert het Kamerlid haar deelname. ,,Dialoog tussen homoseksuelen met en zonder christelijke achtergrond. Maar zeker tussen christelijke homoseksuelen en de kerken. Religie staat voor mij voor acceptatie. Hopelijk creëert het een opening en kunnen we elkaar hier meer en meer in vinden.”

Vooral die op een-na-laatste zin “religie staat voor mij voor acceptatie” geeft mij meteen jeuk. Dit soort religieuze tutmutsen taal begint steeds normaler te worden binnen het CDA (waarde suixantretard natuurlijk ook zwaar vertegenwoordigd zijn). “Religie” kan helemaal nergens voor staan, het betekent “godsdienst” en dus “dienst van God”. Dat is een activiteit en activiteiten staan nergens voor. Dat verklaart ook waarom er in verschillende religies heel verschillend tegen zowel het begrip “acceptatie” als wel “homoseksualiteit” wordt aangekeken. Het gaat bij het CDA blijkbaar niet meer om het Christendom, maar om “religie”. Maar Carien is dan ook katholiek en daar heb je dat natuurlijk veel sterker. Dit zegt ze op cda.nl “Religie: Mijn inspiratie komt in eerste instantie voort uit de Rooms-katholieke traditie. Maar ik neem graag kennis van andere denktradities en wereldbeschouwingen.” Zucht.

Enfin Het doel, dialoog tussen homo’s en kerken, is op zichzelf een goed doel. De kerk heeft moeite om homofilie en homoseksualiteit een plek geven en vooral de homofielen zelf. Naastenliefde verhoudt zich niet eenvoudig met opvatting over zonde. Hate the sin but love the sinner. Sommigen vinden alles wel best (PKN), sommigen maken een onderscheid tussen homofilie en praktiserende homoseksualiteit en anderen wijzen het in zijn geheel af. Ook ik weet niet goed wat we er mee moeten.
Wat ik wel weet is dat we vooral NIET onze oren moeten laten hangen naar de buitenwereld, laat staan naar homoactivisten. Zij hebben niet het beste voor met de kerk of de christelijke politiek. Zij streven alleen naar een wereld waarin homo’s en hun gedrag onconditioneel worden geaccepteerd. Wat het eerste betreft, akkoord, ik geloof dat we homo’s moeten accepteren en ze lief hebben als jezelf. Wat gedrag betreft ligt het anders. Niet elk gedrag is gewenst, dit geldt ook voor hetero’s. In een lerenbroek zonder bipslappen dansen op een boot is voor niemand gewenst gedrag. Dit heeft niets met homoacceptatie te maken, eerder met provocatie. Dat maakt het podium van Gay Pride dan ook uitermate ongeschikt om een serieus doel, het accepteren van homo’s door kerken/christenen, te bereiken. Sterker, je vergroot alleen maar het gat want christenen moeten terecht niets hebben van deze publieke promiscuïteit. Het CDA weet dit (Jonker waarschijnlijk niet want als katholiek zal ze niet veel snappen van christenen), maar gaat toch. Ze buigt voor de druk. Ik heb al eerder betoogt dat Plasterk weg zou moeten blijven, maar het CDA heeft er al helemaal niets te zoeken. Dus inzet voor homoacceptatie: ja! Maar gay-pride als podium: nee!

1 comment:

  1. helaas gaat u voorbij aan het feit dat de meerderheid van de homoseksuelen zich absoluut niet vertegenwoordigt voelen door een podium als de gaypride

    u hoeft niks te accepteren, het staat u alleen netjes als u andermans levenswijze respecteert

    ReplyDelete