Monday, August 3, 2009

Een bank zonder bonus is een bank zonder personeel

Politici roepen in hun drang naar populariteit nog weleens dat de bonussen van banken afgeschaft moeten worden. Het geplaagde effectenkantoor Van Der Moolen dacht dit haar handelaren te kunnen flikken. Resultaat? “Bij effectenhuis Van der Moolen nemen acht van de 24 derivatenhandelaren ontslag. Onvrede over de bonussen is de belangrijkste oorzaak van dit vertrek.”
De bonuscultuur is een feit en kan niet opeens worden afgeschaft. Een bank draait om mensen en talent, die moet je behouden. Zeker Nederland moet nu niet beste jongetje van de politieke klas willen zijn, want London is heel dichtbij…

5 comments:

 1. Je hebt gelijk. Maar de bonus cultuur wordt door Bos ook verkeerd bekritiseerd. Hij heeft het constant over alle bonussen. En plakt er zodoende een verkeerd stigma op.
  Het gedrag wat niet getolereerd moet worden is gedrag als dat van Groenink. Voor een korte tijd aanblijven en dan je zakken vullen. Dat is verkeerd. Maar als je de zojuist afgetreden president van Porsche ziet. Deze man is 17 jaar geleden aangetreden. Heeft het bedrijf uit een heel diep dal getrokken naar wat het nu is. Mag die man misschien een goede bonus ontvangen?

  Je zou het stigmatiserende gedrag van Bos jegens iedereen die een paar Euro's verdient gerust haatzaaien kunnen noemen. De linkse kerk in Nederland kweekt een haat naar alles dat geld verdient.

  Een ander vraagje, zit jij nog steeds in SGP? Zoja, dan moeten we anders eens afspreken. Ben hier donderdag aangekomen voor een periode van 6mnd.

  ReplyDelete
 2. Helemaal mee eens. Groenink heeft er opzich wel 7 jaar gezeten ofzo maar werkelijk niets goed gedaan. Door bestuurders een bonus te geven na een overname geef je ze een prikkel om erop aan te sturen. Dit is precair want soms is dit terecht en soms niet. Lastige kwestie dus. Maar laten we niet vergeten dat het om aandeelhouders' geld gaat, niet publiek geld. Bos et al kunnen zich beter focussen op een systeem waarbij sommige delen van banken wel en anderen niet failliet kunnen gaan.

  Ben (helaas) weer terug in NL. Had wel mooi geweest :)

  ReplyDelete
 3. Ah, je bent alweer terug op het grondgebied van de socialistische heilstaat van Bos. Good Luck buddy ;)
  Nee maar je hebt gelijk. De naam van die kerel bij AHOLD ontgaat me, maar dat is ook een prachtig voorbeeld van een bestuurder die enkel kijkt naar de waarde van zijn eigen opties. Plus het boekhoudschandaal.

  ReplyDelete
 4. En natuurlijk van meneer Bennink. Die kwam van Danone naar Numico om vervolgens Numico aan Danone te verkopen en zelf EUR80m op te strijken...
  Dat is bizar

  ReplyDelete
 5. haha, je zou denken dat dat een slechte mop is he. Als je dat verhaal zo hoort....
  Over belangen verstrengeling gesproken.

  ReplyDelete