Tuesday, February 23, 2010

Snijden begint bij uzelf

Balkenende wil de lasten niet verhogen. Alleen dit al sluit een linkse coalitie met het CDA uit, of maakt het op zijn minst weinig waarschijnlijk. Enfin. Interesanter is de manier waarop Balkenende dit wil doen: snijden in ministeries. Dit is EN realistisch EN onideologisch EN effectief. De economische wetenschap heeft aangetoond dat landen met minder ministers een lager begrotingstekort hebben en dus een lagere schuld. De reden is net zo simpel als irrationeel: hoe meer zeiken om geld hoe meer er moet worden 'afgekocht'. Minder ministeries leidt tot minder ministers en vrijwel zeker tot duidelijkere, betere afwegingen. Kortom, iedereen wint. Nu nog minder kamerleden waar het 'zeiken om geld' argument ook voor geldt.

4 comments:

 1. "simpel als irrationeel" of "rationeel"?

  En hoe wil CU het oplossen: http://www.trouw.nl/nieuws/politiek/article3008153.ece/ChristenUnie_wil_een_crisistaks_.html

  Tj

  ReplyDelete
 2. Tj, het is irrationeel omdat een rationele minister van financien niemands gezeik afkoopt maar rationele afwegingen maakt. Zo werkt het helaas niet!

  ReplyDelete
 3. ok, dan had ik de zin verkeerd gelezen...
  met je these eens!
  Grtz
  Tj

  ReplyDelete
 4. Hoi Luuk, Erwin hier. Kun je even via het contactformulier je email adres door sturen (www.conservatismeweb.nl/contact) ? Er is iets aan de hand.

  ReplyDelete