Monday, May 25, 2009

VVD, liberalen en de EU

Heb een weekendje VVD achter de rug. Eerst tijdens een verkiezingsdebat in Zoetermeer met het CDA, de PvdA en VVD. Daarna op internet de ophef omtrent Frank Verhoef en zijn ontslag bij de JOVD naar aanleiding van zijn mening over het homohuwelijk.

Om met de laatste te beginnen, ik was nogal verbaasd dat GS aandacht besteedde aan deze ‘rel’. Dat Frank is weggestuurd bij de JOVD is niet zo verwonderlijk, zeker niet omdat het een geïndoctrineerde postpuber betreft die hem eruit heeft gewerkt. We moeten er dan ook niet te veel waarde aan hechten. Echter, het maakt weer pijnlijk duidelijk dat er genoeg verkapte D66-ers/liberale fundi’s en dogmatici binnen de VVD de dienst uit maken. Je kunt natuurlijk ook stellen dat conservatieven niks bij de VVD te zoeken hebben, maar er heerste toch een breed gedragen hoop dat de dagen van Bolkestein konden terugkeren. Die hoop kan, zolang Rutte aan de macht is, nog netjes in de ijskast blijven. Frank heeft wel een probleem, want er zijn voor hem, als niet-christen, weinig alternatieven. Natuurlijk is het CDA een optie, maar of dat rechts genoeg is voor Frank weet ik niet. Hij zou, als een van weinige niet-christenen, een aanwinst zijn voor de partij. Ook mede-blogger Michael vd Galien heeft zijn lidmaatschap opgezegd. Aangezien hij moslim is en voor legale abortus is hoop ik niet dat hij zich tot het CDA aangetrokken voelt. Beiden veel succes gewenst!

Dan het positieve, te weten het EU verkiezingsdebat met Hans van Balen (vvd), Thijs Berman (pvda) en Winand Quaedvlieg (cda, #7). De eerstgenoemde sprak mij duidelijk het meest aan. Van Balen was puntig, helder in zijn lijnen en grenzen en staat pal voor Nederland en de vrije markt. Quaedvlieg is een echte bureaucraat, geen demagoog. Zijn inhoud was oké, maar verpakt in een te lang, slechtzittend blazer met ditto das en met een onvervalst katholieke tongval komt het toch wat minder over. Daarnaast blijven de landbouwsubsidies heilig, wmb de achilleshiel van het programma. Ik stem daarom geen CDA in Europa. De PvdA was de good-old PvdA. Berman schepte op over een miljardje dat hij even richting Afrika had gestuurd om de voedselcrisis op te lossen (lol!). Toen ik hem lichtzinnig noemde met mijn belastinggeld haastte hij zich om te verklaren dat het extra geld was, etc etc. Opvallend was overigens wel dat een vraag van een gehandicapte (met pvda shirtje) over toegankelijk OV in de EU het meest adequaat door Van Balen werd beantwoord (“je kunnen verplaatsen is een (economisch) recht en raakt ook het vrije verkeer van personen, als afspraken niet werken moet je ook aan regelgeving denken”). Op mijn vraag of de heren bereid waren de begroting weg te stemmen als hij niet door de rekenkamer word goedgekeurd was men eensgezind. Het was allemaal een schande, wie zijn subsidies niet kan verantwoorden moet niets meer krijgen! Krachtige taal, maar dat blijkt helaas in de praktijk niet tot veel resultaat te leiden. Uiteindelijk beloofde niemand om de begroting weg te stemmen. Belofte maakt immers schuld.
Toch een interessante middag. Ik twijfel nog om op de VVD te stemmen ook al ben ik het grotendeels met ze eens. Het blijven liberalen.

cheers!
Luuk

ps.
De stukjes die Frank’s ‘rel’ behelzen:
http://www.dagelijksestandaard.nl/?p=7746&cpage=1#comment-9431
http://www.dagelijksestandaard.nl/?p=7500&cpage=7#comment-9437
http://www.dagelijksestandaard.nl/?p=7746 (de beste)
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2009/05/lol_conservatief_denkertje_19.html
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2009/05/frank_verhoef_ontslagen_bij_jo.html

2 comments:

  1. De VVD slaat nu vooral een heel andere toon aan, maar is de VVD nu nou wezenlijk anders dan de VVD de vorige keer? Ik betwijfel 't. Bij mij kwam de VVD op twee in verschillende stemwijzers. Met Van Balen (goeie vent overigens hoor, jammer dat ie straks niet meer in de Tweede Kamer zit, deed ie goed werk), komt de VVD natuurlijk wel wat rechtser over, maar feitelijk verandert er weinig. De VVD roept wel à la Thatcher stoere dingen over geld terug, maar dat realiseren ze toch niet, daar zullen ze niet eens hun eigen eurofiele ALDE-fractie in mee krijgen. Uiteindelijk ben ik toch net iets te eurokritisch om VVD te stemmen.
    Hoewel er op het programma van CU-SGP ook nog wel wat aan te merken is, komt dat voor mij er toch dichter in de buurt.

    ReplyDelete
  2. Dat noem je Soefi (is correcter), maar OK.

    "Abortus": Ik deels Franks mening. Verkrachting: legaal. Incest: legaal. Gevaar leven moeder: legaal.

    ReplyDelete