Tuesday, June 16, 2009

Helft 30ers gaat vreemd

Tja, het zal weinigen als verrassing komen, maar de helft van de 30ers schijnt vreemd te gaan. Wel wat kanttekeningen bij de statistiek. Het onderzoek is van vrouwenblad Flair, niet echt betrouwbaar. Daarbij is niet duidelijk wat nou precies gemeten is (uberhaupt ooit vreemd gegaan of of dit moment vreemd aan het gaan).

Het vreemde is dat tegelijk de gevraagden aangeven dat hun partner kan opdonderen als hij vreemd is gegaan, geheimhouding is het resultaat. Waar is de patatgeneratie mee bezig? Ik heb sowieso geen hoge pet op van deze verwende, luie generatie, maar dit is wel extreem.

In een relatie hoor je trouw te blijven, dit is een absoluut streven. Zeker als je getrouwd bent. Als het dan een keer niet lukt is er maar één fatsoenlijke oplossing: opbiechten. Daar is ook maar één fatsoenlijke respons voor: vergeving. Je huwelijkse geloften stoppen niet bij een jou onwelgevallige daad, zeker niet als je partner spijt heeft en al helemaal niet als er kinderen bij betrokken zijn. Het egocentrisme dat evident is in deze statistiek is niet alleen stuitend, maar ook de correcte diagnose van de relationele onkunde die onze cultuur teistert. Incapabele, egocentrische post-pubers. Waarden als trouw, opoffering, verantwoordelijkheid zijn niet aan deze generatie, aan deze cultuur, besteed. Dat is een groter probleem dan al die moslims bij elkaar. Het toppunt van de gekheid is dan het d66-erige vingertje dan de zonden wil goed praten onder het mom van "eigen keuze".

The Moral Minority

ps. Hier nog een briljant relaas van Jonathan over homoseksualiteit en normen.

2 comments:

  1. De uitkomst van dit onderzoek is misschien aannemelijk te maken als de helft van de dertigers een liberale D66-yup is. Daarentegen weet ik uit eigen ervaring dat veel liberalen in hun privéleven stiekem best wel conservatief zijn (trouwen, kinderen krijgen, dat soort dingen). Soms heb ik dan ook een beetje de indruk dat met dergelijke, selectieve onderzoeken niet zo zeer een realiteit wordt beschreven, als wel een ideaal wordt gepredikt. Slecht gedrag is immers makkelijker te rechtvaardigen als de helft (plus één) het ook doet. Gelukkig leert gezond verstand ons dat de liberale argumentum ad populum een drogredenering is.

    Niettemin ben ik op zich wel benieuwd wat het werkelijke percentage is van mensen die ontrouw zijn geweest in hun huwelijk. Met nadruk op huwelijk, want ontrouw vereist volgens de logica immers allereerst trouw(en).

    ReplyDelete
  2. trouwen ja, maar dan vaak ook weer scheiden en pas trouwen na 10 jaar samenwonen. daar is niet zo veel conservatief aan. Het is meer om het 'gevoel' te bevredigen.
    Overigens ben ik niet blij met dit soort berichten. Mensen gaan zich nml gedragen naar de meerderheid (daar is een sloot onderzoek over). Als ze denken dat vreemd gaan normaal is zullen ze dat meer gaan doen.

    ReplyDelete