Wednesday, June 17, 2009

Vlaktaks onmogelijk

De vlaktaks is weer in de picture. Opzich juich ik het toe dat er over belasting gediscussieerd wordt in de politiek. Ik wil nml minder betalen en daar is te weinig aandacht voor.

Het idee van het CDA is niet nieuw (maar zeker niet gejat van de PVV zoals sommigen denken, het idee bestond bij het CDA, en in meerder mate bij het CDU, al veel langer). Het probleem is een vlaktaks nooit echt een vlaktaks wordt, omdat een pure vlaktaks eigenlijk van intellectuele luiheid getuigt en een effectief stuurmiddel van de overheid ontneemt. Nu al wordt er direct gesproken over een topinkomensbelasting en bijna altijd is er sprake van een belastingvrijevoet: weg vlaktaks. Het aller grootste argument tegen de vlaktaks is dat de overheid minder prikkels kan leggen. Maar je kunt je afvragen of die prikkels effectief zijn danwel wenselijk (bijv het stimuleren van dubbel inkomen).
Wat zijn dan nog de voordelen? Eenvoud en betere stimulus voor arbeid. Ook kan de renteaftrek in stand blijven. Dat zijn stuk voor stuk CDA stokpaardjes, waar ik wel sympathie voor heb. Het is een interessante ontwikkeling maar vooralsnog wordt Nederland beheerst door het idee dat je de economie met uitgaven kan stimuleren (ipv lastenverlichting). Zolang dat het geval is zal belastingverlaging (evt dmv een vlaktaks) een utopie blijven.

2 comments:

  1. Beste Luuk,

    Op zich heb je best een aardig blog, maar je zwak is toch echt het economische aspect. Niet meer over bloggen zou ik zeggen.

    Even over iets heel anders, namelijk over die hardwerkende Polen en luie Nederlanders: ik neem aan dat je het vooral op jezelf betrekt en op je mede-econoompjes en -bloggers die maar tijd in overvloed hebben?

    ReplyDelete
  2. Vlaktaks zijn wel wenselijk, en hypotheekrenteaftrek en alle andere aftrekposten moeten worden afgeschaft. Ik denk hier dus totaal anders over als jij.

    ReplyDelete